Kralji živali na drugem koncu sveta

Kaj imata skupnega kralj žival in ameriška prestolnica Washington? Oba sta glavna – eden med živalmi drugi med ameriškimi mesti. Skupno jima je tudi to, da sta oba mogočna in divja. A skupno jima je še nekaj izjemno pomembnega – to so Iva, Andraž in Rok. Saj se spomnite Kraljev živali, zmagovalcev Kviza National Geographic Junior, kajne? Iz savane nadebudnega znanja in odličnega skupinskega duha, ki so ga pokazali na tekmovanjih, so za nagrado odleteli na drug konec sveta. Čakalo jih je nenavadno potovanje …

Po dolgem letu čez ocean, ki traja več kot osem ur, so se premaknili v drug časovni pas, kar pomeni, da so lahko vsak dan vstajali kar šest ur kpozneje kot ti v Sloveniji. No, seveda so šli tudi vsaj šest ur pozneje v posteljo. Vmes pa so v vročih sončnih dneh raziskovali ameriško prestolnico. Začeli so pri Beli hiši.

Na poti do tja so, podobno kot lanske zmagovalke Kviza NGJ Sovice, ugotovili, da v parkih tega mesta živijo najmanj boječe veverice na svetu. No, morda res ne na svetu, so pa vsekakor veliko manj boječe kot tista mala bitja s košatim repom v naših gozdovih. In kaj je na njih še drugačnega? Andraž je ugotovil, da so njihovi repi veliko manj košati kot repi naših veveric. Rok in Iva sta se o tem želela prepričati čisto od blizu.

Ena največjih prednosti potepanja po ameriški prestolnici je ta, da lahko v večino muzejev vstopaš brezplačno. In v njih se da marsikaj videti. Muzejska pot Kraljev živali se je začela v Prirodoslovnem muzeju. Tam so na njih prežali dinozavri, mamuti in druga nenavadna bitja.

Ogledali so si zbirke dragih kamnov in veste, kateri so bili Ivi najbolj všeč? Ja, diamanti, kaj pa drugega.

Bilo je zelo vroče! V glavah zaradi vznemirjenja pa tudi na koži, saj je v tem času poletje v ameriški prestolnici na vrhuncu. Na srečo pa se da v zavetju sence dreves, ki so povsod po mestu, spet normalno zadihati. Če pa vročina le povzroči preveč preglavic, si lahko privoščiš tudi kopel. Pod veliko belo zgradbo, ki ji pravijo US Capitol, v njem pa se sestaja ameriški kongres, je velik vodnjak. V tem dnevu nismo bili edini, ki smo v njem poiskali osvežitev. Z nami so bili tudi Leopardi, zmagovalci Kviza National Geographic Junior v Črni gori.

Večina muzejev stoji ob eni sami aveniji, kot pravijo širokim cestam v tem mestu. Kralje živali je zaneslo tudi v Vesoljski muzej. V njem hranijo nekaj izvirnih delov raket, ki so nekoč plule po vesolju. Ogledati in dotakniti pa se je mogoče še veliko drugih raketoplanov in vesoljskih plovil, ki so natančne kopije tistih pravih, ki so opravljale naloge v vesolju.

Dnevi so tekli in čas je bil, da se vkrcamo na podzemno železnico ter odpeljemo iz središča mesta v nekoliko oddaljen Živalski vrt. Tam živita velika panda in njen mladiček. Čeprav sta se skrivala pred vročino v svojih senčnih brlogih, nam je za trenutek uspelo ujeti leno pretegovanje mame pande. Na poti skozi veliki živalski vrt pa lahko od skrbnikov živali izveš veliko novega. Ali veš, čigavega rogovja se dotika Rok?

Si predstavljaš, kako se je v ogromnem kombiju voziti po kitajski četrti mesta, mimo hiš bivših ameriških predsednikov in se sprehajati po najnovejših prostorih Veleposlaništva republike Slovenije v ZDA? Kralji živali so doživeli prav to. Kiro Skrt, mentorico naših kvizkotov in njih same, je tako prijazno sprejela odpravnica poslov Miriam Možgan. Kako daleč od doma smo!

Dan pred odhodom pa je Kralje živali čakala še poslastica. Sprejem na Društvu National Geographic Society.

Društvo National Geographic Society so ustanovili že pred 119 leti. V tem času so se raziskovalci, fotografi in znanstveniki, ki delujejo v društvu, dotaknili skoraj vsake pedi našega planeta.

Veš, katera revija je osnova za naš NG Junior? Imenuje se National Geographic Kids, ki izhaja že več kakor 30 let!

Katera barva bi ti bila tu najbolj všeč? Katera fotografija se ti zdi bolj zanimiva? Z odgovori na taka vprašanja so Kralji živali in Leopardi urednicam NG Kidsa pomagali pri nastajanju decembrske številke. Tako je! Prav je napisano – pri decembrski številki NG Kidsa, ki je že skoraj končana. To je dokaz, da se revije, ki jih bereš doma mesece pozneje, načrtujejo že veliko prej. In pomoč vsakega juniorskega očesa je zelo dragocena.

Petdnevni obisk Washingtona je minil zelo hitro. Kako tudi ne, saj je tam tooooooooliko stvari, ki kar čakajo, da jih vidiš in preizkusiš. Vseeno pa je bil v teh dneh čas tudi za zabavo in nove prijatelje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja