Namizna družabna igra RA

VSEBINA IN PREGLED: Namizna družabna igra RA, avtorja uspešnic kot so Euphrat & Tigris, Modern art in Taj Mahal dr. Rainerja Knizie,, se lahko šteje v sam vrhunec oblikovanja namiznih družabni iger. V igri RA igralci gradimo starodavno egipčansko civilizacijo, s pomočjo različnih ploščic, katerij je več vrst. Na ploščicah se nahajajo različne zgradbe, civilizacije, njive, poplave, uničenja, zlatniki, faraoni in bogovi. Poleg ploščic v škatli dobimo tudi igralno ploščo, lesene vrednostne ploščice, denar, in figuro RA. Cilj igre je zbrati čimveč ploščic in ih ovrednotiti z zmagovalnimi točkami. Zmaga igralec z največ zbranimi točkami.

NAČIN IGRANJA: Na začetku igre se vse ploščice pospravijo v vrečko, in se iz nje kasneje vlečejo ena po ena. Vsak igralec prejme denar in vrednostne ploščice s številkami od 1 do 13, vendar pa je na koncu seštevek njihovih vrednosti enak za vse igralce. Ko med seboj igralci izberejo začetnega igralca, ta povleče prvo ploščico iz vrečke in jo položi na igralno ploščo. Na njej se nahajata dve vrsti (spodnja in zgornja) za odlaganje ploščic. V zgornjo vrsto se odlagajo rjave ploščice RA, v spodnjo vrsto pa vse ostale ploščice. Igralci eden za drugim vlečejo ploščice in jih polagajo eno poleg druge na igralno ploščo, vse dokler se nekdo med njimi na odloči da bi ploščice ki se nahajajo na igralni plošči vzel zase. V tem primeru glasno izgovori besedo RA in predse postavi figurico RA. Figurica (RA kroži med igralci in nakazuje kdo je na potezi).Iigralec na njegovi desni od igralca, ki je sprožil dražbo, nato lahko ponudi vrednostno ploščico z katero bi kupil ploščice z igralne plošče ali pa od dražne odstopi. Nato je na vrsti igralec na njegovi desni in vse naokoli do igralca ki je dražbo sprožil in je na vrsti zadnji. Igralci lahko bodisi povišajo prejšnjo prednost ali pa odstopijo. Dražba poteka samo en krog, tako da je vsak izmed igralcev samo enkrat na potezi, potem se dražba zaključi. Igralec, ki je na dražbi zmagal, odloži svojo leseno vrednostno ploščico na igralno ploščo in z nje vzame drugo ploščico, ki je bila prej tam. Novo ploščico potem obrne na hrbet in s tem pokaže vsem da je eno ploščico že porabil, tako da mu jih ostane samo še nekaj, odvisno od števila igralcev. Nove ploščice bo uporabil v naslednji fazi. Potem se ponovno nadaljuje vlečenje novih ploščic, dokler eden izmed igralcev ne želi kupiti novih ploščic ali pa dokler, nekdo ne izvleče ploščice RA. V tem primeru se zgodi prisilna dražba. Če nihče od igralcev ne kupi ploščic, se cela vrsta vrže stran. Igralna faza se zaključi, ko se zgornja vrsta napolni z rjavimi RA ploščicami.

TOČKOVANJE IN ZAKLJUČEK: Igralci preštejejo ploščice, ki so jih zbrali skozi igro z zmagovanjem na dražbah. Omenili smo že da so ploščice različne zato je tudi nihova vrednost in način točkovanja popolnoma različen. Kdor zbere največ faraonov dobi 5 točk, kdor jih zbere najmanj izgubi 2 točki. Za vsakega boga, ki ga je igralec zbral prejme 2 točki, Za vsako polje prejme 1 točko pod pogojem da ima tudi poplavo. V primeru če nima nobene ploščice civilizacije, igralec izgubi 5 točk, za 3 prejme 5 za 4 prejme 10 in za vseh 5 prejme 15 točk. Vsaka ploščica z zlatniki igralcu prinese 3 točke, ploščice zgradb pa mu šele na koncu prinesejo veliko število točk, pod pogojem, da je zbral veliko število različnih ploščic. Igralci potem vse točke preštejejo, in določi se zmagovalec. Namizna igra RA je preprosta družabna igra, lahka za učenje in zelo premetena za igranje. Potrebna je velika mera občutka za pravi čas, ravno pravšnji balans med pohlepom in zdravo pametjo, pravočasno vedenje kdaj se je treba ustaviti, saj so poleg vseh prej naštetih ploščic v vrečki tudi ploščice uničenja, ki uničujejo že zbrane ploščice, poljij, faraonov, zgradb ali civilizacij.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja